Aluniș

Parohia  Aluniș

Hramul: Nașterea Maicii Domnului

Protopopiatul Arad

Preotul paroh: Sorin-Ioan Ilota

Data și locul nașterii:  4 septembrie 1987,  Arad

Domiciliu: Arad, str. Mioriței, nr. 40, bl.181, ap. 21

Studii: Facultatea de Teologie Ortodoxă Arad (licență și masterat)

Telefon: 0743502051; e-mail: sorin.ilota@gmail.com

Număr de credincioși: 870

Pr-Ilota-Sorin

            Istoricul Bisericii

Satul Aluniș (comuna Frumușeni), numit în vechime Traunau, este situat pe malul stâng al râului Mureș, la o distanță de 20 km de Arad. Satul a luat ființă în anul 1785, când peste 100 de familii de nemți au fost chemați să lucreze aceste pământuri și mai apoi  au fost împroprietăriți.

De un trecut românesc în acest sat nu avem date înainte de cel de-al doilea război mondial, deși în anii 80 s-au descoperit ruinele unei foste mănăstiri bizantine de la care se păstrează hramul bisericilor ortodoxe și catolice Nașterea Maicii Domnului.

În anul 1946 aici au fost colonizate mai multe familii de români din părțile Hălmagiului, iar în anul 1947 s-a înființat parohia ortodoxă sub conducerea preotului Traian Rusu de la parohia vecină Zăbrani. Înca de la început slujbele religioase s-au săvârșit într-o capelă amenajată în clădirea fostei școli confesionale.

Începând cu 1 august 1947 este numit preotul Pantelimon Calancea, având un număr de 165 de familii de români ortodocși. Acesta păstorește parohia până în anul 1972, retrăgându-se la pensie, fiind înlocuit de preotul Traian Sirca, transferat de la parohia Susani- Sebiș. Următorul slujitor al acestei parohii, preotul Dan Mândra, din anul 1998 este ctitorul actualei biserici parohiale. Biserica a fost ridicată între anii 2001- 2008, pe fundația fostei capele ortodoxe, fiind construită în formă de navă din cărămidă și acoperită cu tablă zincată. Palnul a fost întocmit de arhitectul Prof. Dr. Gheorghiu Teodor, iar lucrările au fost coordonate de arhitectul Mircea Șerb și executate de o echipă de meșteri condusă de Ioan Hoimorogan. Pictura în tehnica frescă este executată de pictorul Constantin Popescu din Rădăuți. Iconostasul din lemn de tei a fost executat la firma SC VLAȘ SRL Arad. Clopotele au fost turnate  la București în timpul păstoririi părintelui Sirca Traian. Construcția, pictarea și doatarea bisericii cu cele necesare desfășurării cultului divin s-au făcut prin donațiile credincioșilor, precum și cu sprijinul Secretariatul de Stat pentru Culte, a Consiliului Județean Arad și a Consiliului Local Frumușeni, toate cheltuielile însumând suma de peste 150.000 euro.

Biserica a fost târnosită la data de 15 XI 2009 de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Dr. Timotei Seviciu încojurat de un sobor de preoți și diaconi.

La data de 10 august 2014 a fost instalat noul preot paroh Ilota Sorin Ioan.
Iconostas Aluniș

 

Alunis