Acțiuni creative în cadrul Centrului de Tineret Vinga

Copiii din Centrul de Tineret ,,Sfântul Stelian” al Parohiei  Ortodoxe Vinga, coordonați de prof. Laura Sas au răspuns într-un număr foarte mare în zilele premergătoare zilei de 1 Martie pentru a învăța și a confecționa mărțișoare în tehnica quilling.

După terminarea  Sfintei Liturghii , copiii au împărțit femeilor aflate în biserică în dar un simbol al primăverii confecționat de ei.

Citiți în continuare

Duminica Ortodoxiei la Arad

În prima duminică din Postul mare, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei a poposit în mijlocul credincioşilor de la Catedrala arhiepiscopală ,,Sfânta Treime” din Arad, unde a oficiat Sfânta Liturghie înconjurat de soborul preoţilor şi diaconilor slujitori.

La Sfânta Liturghie au participat numeroşi credincioşi, foarte mulţi dintre aceştia împărtăşindu-se cu Sfintele Taine. În cadrul Sfintei Liturghii, părintele Simion Mladin a dat citire Pastoralei Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la Duminica Ortodoxiei.

Citiți în continuare

Înființarea Asociaţiei ,,Părinţi pentru Ora de Religie” (APOR) – filiala ARAD

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscop al Aradului, s-a deschis și în orașul de pe Mureș o filială a Asociație Părinților pentru Ora de Religie (APOR). Ședința de constituire s-a desfășurat în aula Facultății de Teologie a Universității „Aurel Vlaicu” din Arad, în ziua de duminică, 1 martie 2015. La această întrunire au participat domnul Romeo Moșoiu, Vicepreședintele APOR România, Preacuviosul Protos. Dr. Iustin Popovici, Consilierul cultural al Arhiepiscopiei Aradului, Preacucernicul diacon Florin Sirca, Inspector de religie la ISJ Arad, Preaonoratul Părinte Flavius Petcuț, Protopopul Aradului, părinți ai elevilor și profesori și preoți din municipiu.

Citiți în continuare

Consiliul Consultativ al Cultelor din România reafirmă importanţa orei de Religie pentru educaţia copiilor şi tinerilor

Întrunit în şedinţă de lucru la Reşedinţa Patriarhală în ziua de 28 februarie 2015 sub preşedinţia Înaltpreasfinţitului Părinte Ioan Robu, Arhiepiscop şi Mitropolit Romano-Catolic de Bucureşti (potrivit Statutului care prevede preşedinţia prin rotaţie), Consiliul Consultativ al Cultelor din România a luat act de motivarea deciziei Curţii Constituţionale a României nr. 669 din 12 noiembrie 2014 privitoare la statutul orei de Religie publicată în Monitorul Oficial, partea I, nr. 59 din 23 ianuarie 2015 şi a constatat următoarele:

Citiți în continuare

 ,,Nu vă temeți!” (Asociatia APOR – filiala Arad)

                 ,,Nu te teme, Iosife!” (Matei 1,20), îi spunea îngerul  lui Iosif, liniștindu-l de gânduri necurate.

,, Nu vă temeţi de cei ce ucid trupul, dar nu pot ucide sufletul, ci temeţi-vă mai degrab de cel ce poate să piardă şi sufletul şi trupul în gheenă!” (Matei 10, 17-28) –  Mântuitorul le spune ucenicilor să se teamă de păcat, căci păcatul poate omorî și trupul și sufletul.

Citiți în continuare

Postul Mare cu rugăciune din toată inima

Pentru a marca Ziua Internaţională a Bolilor Rare, elevi ai Seminarul Teologic Ortodox din Arad alături de sute de elevi și preșcolari de la liceele, şcolile şi grădiniţele din municipiul Arad au format, vineri 27 februarie, o inimă umană pe platoul din faţa Palatului Administrativ.

Evenimentul organizat în colaborare cu Direcția de Dezvoltare și Asistență Comunitară, D.G.A.S.P.C. Arad, Asociația „Cetatea Voluntarilor”, Asociaţia persoanelor cu dizabilităţi mentale – INTEGRA și Poliția Română, a dorit să accentueze faptul că bolile rare „merită o atenţie deosebită din parte tuturor factorilor de decizie din domeniul sănătăţii şi nu numai“.

Citiți în continuare

Începutul Postului Mare la Facultatea de Teologie Ortodoxă şi la Seminarul Teologic din Arad

Urmând tradiţia formată deja de mai mult timp la Facultatea de Teologie „Ilarion V. Felea” şi la Seminarul Teologic din Arad, prima săptămână din Postul cel Mare este săptămâna duhovnicească a studenţilor teologi, a elevilor seminarişti şi a dascălilor acestor instituţii teologice. În acest sens, în Paraclisul studenţilor din curtea Facultăţii, pe lângă programul liturgic obişnuit al fiecărei dimineţi, în serile acestei săptămâni a fost săvârşită rânduiala Pavecerniţei celei Mari împreunată cu cât o parte a Canonului celui Mare de pocăinţă al Sfântului Andrei Criteanul, aşa cum prevede rânduiala din Triod. Pavecerniţa cu Canonul cel Mare a fost slujită de părinţii profesori slujitori la Paraclisul „Sfântul Maxim Mărturisitorul şi Sfântul Mare Mucenic Mina” din curtea Facultăţii de Teologie. În fiecare seară, la sfârşitul slujbei, câte un părinte profesor al Facultăţii a adresat studenţilor şi credincioşilor din biserică câte un cuvânt duhovnicesc, povăţuindu-i pe calea Postului celui Mare. Astfel luni, părintele conf. dr. Lucian Farcaşiu a vorbit studenţilor şi credincioşilor despre semnificaţia duhovnicească a postirii, ca măsură a pocăinţei.

Citiți în continuare

Săptămâna duhovnicească în Parohia Petriș pe Mureș

În prima săptămână din Postul Mare am obișnuit să săvârșim după rânduiala Triodului, Pavecernița Mare și canonul Sf. Andrei Criteanul ămpărțit pe cele patru zile având invitați în fiecare seară duhovnicească câte un preot duhovnic pentru a ne întări în credinta cea ortodoxă și a întelege mai mult despre pocaință.

Înainte cu două săptămâni am fost pe la casele creștinilor din parohie fără excepție pt a le adresa o “invitație la rugăciune” stând de vorbă cu ei și aflând că în urmă cu mulți ani pe vremea Pr. Partenie Mârza se săvârșeau aceste slujbe împreună cu ceasurile împărătești la vremea lor.

Citiți în continuare