Slujire arhierească în Parohia Mocrea

În Duminica a XXXII-a după Rusalii (a lui Zaheu), Înaltpreasfințitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului a poposit în mijlocul credincioșilor din Parohia Mocrea, Protopopiatul Ineu. ÎPS a fost însoțit de protos. Teodor Vid – consilier administrativ-bisericesc și arhid. Tiberiu Ardelean. Aici, chiriarhul a fost întâmpinat în faţa bisericii de părintele Adrian Zaha, protopop al Ineului, de preotul paroh Braiț Augustin-Dănuț, de un ales sobor de preoți și de numeroși credincioși din parohie și împrejurimi. Copiii și tinerii satului, îmbrăcați în frumoasele straie populare, specifice zonei Ineului, i-au oferit Înaltpreasfințitului flori.

Cu această ocazie, ÎPS Timotei a oficiat slujba de sfințire a bisericii cu hramul ,,Sfântul Apostol Andrei” și a troiței din fața acesteia, urmată de Sfânta Liturghie arhierească.

În cuvântul de învățătură cu titlul ,,Biserica şi casa creştină”, Înaltpreasfinţia sa, pe baza pericopelor duminicii (I Tim. 4; Lc. 19) şi a însemnătăţii Duminicii a 32-a după Rusalii, ce precede perioada de pocăinţă a Triodului, cum recomandă şi Cazania zilei, a arătat, sub semnul legăturii dintre Anul omagial trecut şi cel în curs, felul în care după marile praznice ţinute cu participarea la slujbele Bisericii, slujitorii acesteia au purces la sfinţirea caselor credincioşilor continuând a-i cerceta spre întărirea lor. Îndreptarea vameşului Zaheu şi cercetarea casei lui întregi de către Mântuitorul devine călăuzitoare pentru calea creştinului spre desăvârşire, primând strădania de a fi oricând gata de a primi pe Dumnezeu în casa sufletului, a arătat Chiriarhul.

În cadrul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţia Sa a hirotesit întru iconom stavrofor pe preotul paroh Braiț Augustin –Dănuț ca apreciere și meritată răsplată pentru întreaga activitate pastoral-misionară pe care o desfășoară neîntrerupt de 34 de ani în satul natal. De asemenea, chiriarhul a hirotesit întru sachelar și pe preotul Braiț Dan-Marius de la Parohia Fiscut, fiu al satului Mocrea, ca apreciere pentru cei cinci ani de slujire în treapta diaconiei alături de Înaltpreasfinția Sa în Protopopiatele Ineu și Sebiş.

La finalul Sfintei Liturghii, preotul paroh a mulţumit chiriarhului pentru purtarea de grijă şi dragostea părintească pe care ÎPS Sa a arătat-o faţă de credincioşii acestei parohii precum şi pentru distincţia acordată care oglindeşte dragostea şi jertfelnicia bunilor credincioşi ai parohiei faţă de Sfânta Biserică. De asemenea, preotul paroh a mulţumit tuturor pentru dragostea, jertfelnicia şi pentru ostenelile suportate pentru a fi împreună la această sărbătoare a parohiei.

Satul Mocrea datează istoric din anul 1200. Se ştie că în secolele al XVI-XVII-lea a existat o bisericuţă din lemn cu hramul ,,Naşterea Maicii Domnului”, pe locul grădinii casei parohiale de azi. Actuala biserică e construită în întregime din piatră de codru,  în anul 1866, având hramul ,,Sfântul Apostol Andrei”.

Protos. Iustin Popovici

IMG_0012 IMG_0033

 

10943704_998871493475663_1928006476759394521_n

SĂPTĂMÂNA DE RUGĂCIUNE PENTRU UNITATEA CREŞTINĂ în PROTOPOPIATUL LIPOVA

În a treia săptămână a lunii ianuarie 2015, Bisericile creştine din Lipova au organizat seri de rugăciune pentru unitatea creştină. Tema Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creştină din anul 2015 a fost  inspirată din textul scripturistic ,,Atunci a venit o femeie din Samaria să scoată apă. Iisus i-a zis: Dă-Mi să beau (Evanghelia după Ioan capitolul 4, versetul 7).

Vineri seara, 23.01.2015, Protopopul locului, PO Părinte Protopop Ioan Jidoi, reprezentantul Bisericii Ortodoxe Lipova, alături de un sobor de preoţi, Preotul Macedon  Hiticaş, parohul Bisericii Romano-Catolice Lipova şi Preotul Gecse Tamas, reprezentantul Bisericii Reformate Lipova, s-au întâlnit în Biserica Ortodoxă cu hramul ,,Sf. Împ. Constantin şi Elena” din Lipova Băi, unde paroh este Pr. Gheorghe Dehelean.

Seara a început cu rugăciunea ,,Tatăl Nostru” rostită pe rând de către reprezentanţii fiecărei Biserici creştine, alături de numeroşii credincioşi prezenţi la eveniment. În câteva cuvinte PO Părinte Protopop Ioan Jidoi a arăta importanţa acestor zile de rugăciune în comun pentru unitatea de credinţă a creştinilor după care s-a dat citire mesajelor Întâistătătorilor Bisericilor creştine adresate credincioşilor pentru această Săptămână de comuniune frăţească.

A urmat apoi comentariul pe text a pericopei evanghelice, a dialogului Mântuitorului Hristos cu femeia samarineancă la fântâna lui Iacov, făcut de fiecare preot prezent la acest eveniment.

Sâmbătă  seara, 24.01.2015, Biserica Reformată din Lipova, prin Preotul Gecse Tamas, a fost gazda acestor suite de seri de rugăciune comună.

Săptămâna de rugăciune s-a încheiat în Biserica Romano-Catolică din Lipova, duminică seara, 25.01.2015, gazdă fiind Preotul Macedon Hiticaş. În cadrul programului stabilit de comun acord s-a procedat la promovarea unui simbol în concordanţă cu pericopa evanghelică şi anume: într-un bol mare gol în urma binecuvântării fiecărei  biserici din trei recipiente pline cu apă s-au turnat de  către  fiecare reprezentant al bisericii în bolul mare pregătit semn al unităţii între Biserici.

Menţionăm că la ceremoniile celor trei zile au fost prezenţi credincioşi din toate cele trei biserici din oraş.

Preot Cosmin Balint

poza 3 poze8

Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor s-a încheiat în Municipiul Arad

Săptămâna de Rugăciune, care s-a desfăşurat pe parcursul a 6 zile în Municipiul Arad, a ajuns la final. Manifestările prilejuite de acest moment s-au încheiat sâmbătă seara, 24 ianuarie, în Catedrala Ortodoxă Veche din Arad, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului.

Părintele  Flavius Petcuţ, protopop al Aradului, a adresat invitaţilor un călduros cuvânt de bun venit, după care s-a trecut la desfăşurarea programului stabilit.

Pe parcursul întrunirilor, potrivit rânduielii deja consacrate s-au citit pasaje din Vechiul şi Noul Testament care vizează ideea de unitate în Hristos şi Biserică, s-au rostit Simbolul de credinţă Niceo-constantinopolitan şi Rugăciunea Domnească în limba română, sârbă şi maghiară.

Preacuviosul Părinte Iustin Popovici, consilier cultural al Arhiepiscopiei Aradului, a dat citire mesajului de binecuvântare al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pregătit pentru acest moment.

Cuvântul de învăţătură a aparţinut  Părintelui Sorin Seviciu, paroh la Biserica Greco-Catolică Arad-Şega II.

Înaltpreasfinţitul Părinte dr. Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a adresat celor prezenţi un cuvânt de încheiere a întrunirilor, în care a accentuat câteva direcţii pe care unitatea creştinilor trebuie să le aibe în vedere, făcând şi o scurtă incursiune în timp, pentru a sublinia deschiderea şi climatul de pace şi frăţietate existent dintotdeauna în cetatea multiconfesională şi multietnică a Aradului, ecumenismul promovat aici putând fi chiar un exemplu în acest sens.

În aceeaşi notă de frăţietate şi simţire creştină, s-au desfăşurat întrunirile ecumenice şi la celelalte biserici din Arad.

Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor s-a încheiat cu mulţumirile adresate de Protopopul Aradului pr. Flavius Petcuţ,  Înaltpreasfinţitului Părinte dr. Timotei, oaspeţilor şi tuturor credincioşilor care au participat la aceste întruniri de împreună-rugăciune.

diac. Paul Orădan

Unirea Principatelor Române, sărbătorită în Arad

Cu prilejul împlinirii a 156 de ani de la Unirea Principatelor Române, în municipiul Arad s-au organizat o serie de manifestări religioase, militare şi cultural, în prezenţa autorităţilor central, judeţene şi locale. Centrul evenimentelor a fost pe platoul din faţa Palatului Administrativ, unde Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, începând cu ora 10:30, a săvârşit un Te Deum pentru făuritorii Unirii de la 1859, rostind cu acest prilej o bogată cuvântare şi o rugăciune de binecuvântare.

După ce a avut loc intonarea Imnului de stat, muzeograful Bogdan Ivaşcu a susţinut o prezentare privind însemnătatea zilei de 24 ianuarie.

Evenimentul a continuat la ora 11.00, cu tradiţionala Horă a Unirii, în care s-au prins şi membrii unui ansamblu de dans folcloric arădean – „Mărțișorul” al Școlii Gimnaziale „Aurel Vlaicu” din Arad, dar şi elevi veniţi cu profesorii lor să asiste la ceremonie.

Unirea Principatelor Române reprezintă unificarea vechilor Principate, Moldova și Ţara Românească, într-un Principat Unit.

Cu această ocazie, arădenii şi-au amintit de cei care s-au străduit pentru realizarea Unirii.

10937659_994430170585986_1964633439_n 10947600_994430160585987_1638484532_n unirea

 

Hotararea Sfantului Sinod privind formularea unui punct de vedere al Bisericii Ortodoxe Romane despre Cardul National de Sanatate

La solicitarea Patriarhiei Române, Ministerul Sănătăţii a precizat avantajele generale, pentru pacienţi şi furnizorii de servicii medicale ale Cardului Naţional de Sănătate.La rândul său, Colegiul Naţional al Medicilor din România a menţionat că, din punct de vedere etic, nu mai există nicio raţiune de a respinge cardul de sănătate. Singura problemă care trebuie rezolvată este elaborarea unei soluţii alternative pentru acei pacienţi care din motive de conştiinţă şi religie refuză cardul, iar Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a promis că pentru astfel de persoane va căuta şi va propune o metodă alternativă.

În urma discuţiilor în plen, la propunerea Comisiei pastorale, monahale şi sociale, Sfântul Sinod a hotărât:

1. ia act de scrisoarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel (nr. 13.486 din 19 septembrie 2014) adresată dlui. prof. dr. Vasile Astărăstoae, Preşedintele Colegiului Medicilor din România, şi dlui. Nicolae Bănicioiu, Ministrul Sănătăţii, prin care se solicită un punct de vedere asupra impactului pe care implementarea Cardului Naţional de Sănătate îl are asupra unor credincioşi ai Bisericii Ortodoxe Române, precum şi de răspunsul că, „din punct de vedere etic, nu există nicio raţiune pentru respingerea cardului de sănătate” (dl. prof. dr. Vasile Astărăstoae).

2. aprobă ca Biserica Ortodoxă Română să susţină demersurile Colegiului Medicilor din România pe lângă autorităţile abilitate pentru identificarea unei metode alternative carăspuns la solicitările acelor pacienţi care din motive de conştiinţă sau religioase refuză Cardul Naţional de Sănătate.

3. aprobă ca ierarhii să îndemne clerul, monahii şi credincioşii ca, în contextul tulburării provocate de opiniile confuze şi contradictorii din mass-media cu privire la Cardul Naţional de Sănătate, să rămână statornici în credinţa în Mântuitorul Iisus Hristos, să cultive mai întâi sănătatea sufletească prin rugăciune şi fapte bune, şi să decidă raţional, nu emoţional, totdeauna cu calm şi înţelepciune. Prezenta hotărâre a fost comunicată tuturor eparhiilor din ţară şi străinătate în vederea adoptării măsurilor necesare pentru punerea în aplicare.

Biroul de Presă al Patriarhiei Române

Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Timotei al Aradului şi-a sărbătorit ocrotitorul spiritual

Astăzi, 22 ianuarie 2015, când sărbătorim pe Sfântul Apostol Timotei, ucenicul cel iubit al Sfântului Apostol Pavel, IPS Timotei îşi serbează onomastica.

Această zi a devenit zi de mare bucurie pentru preoţii şi credincioşii Arhiepiscopiei Aradului, întrucât Întâistătătorul Arhiepiscopiei Aradului, Înaltpreasfinţitul Părinte  Timotei, încă din anul 1969, de la slăvita zi de prăznuire a naşterii Sfântului Ioan Botezătorul (24 iunie), are rânduit ca ocrotitor de suflet pe Sfântul Apostol Timotei.

Şi în acest an, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Timotei, după ce a asistat la Sfânta Liturghie săvârşită în Catedrala veche din Arad, la sala festivă a reşedinţei arhiepiscopale a fost înconjurat cu multă dragoste de oficialităţile central  şi locale, reprezentanţii celorlalte culte istorice din municipiu, aflându-ne la jumătatea Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creştină,  reprezentanţi ai şcolilor din eparhie, ostenitorii Centrului Eparhial, preoţii, monahii şi monahiile din Eparhia Aradului.

Chiriarhul  a rostit un cuvânt de mulţumire deosebit de bogat în conţinut, atât prin adâncimea cugetării teologice cât şi prin îndemnurile părinteşti deosebit de sensibile ce au fost adresate celor prezenţi.

Din partea Permanenţei Centrului Eparhial a luat cuvântul părintele arhim. Teofan Mada, vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Aradului, care l-a felicitat pe Înaltpreasfinţitul Timotei din partea tuturor preoţilor şi credincioşilor de pe cuprinsul Eparhiei Aradului.

IPS Timotei a primit, pe lângă urări de sănătate, foarte multe flori din partea celor prezenţi.

Mulţumind mai întâi Bunului Dumnezeu pentru toate binefacerile revărsate asupra părintelui nostru sufletesc, Îl rugăm pe El, Dătătorul a tot binele, să întărească prin Harul Său ceresc, pe Ierarhul nostru, cu sănătate îndelungată şi cu sporite puteri sufleteşti, spre slujirea cât mai rodnică a Bisericii strămoşeşti şi a semenilor noştri.

Întru Mulţi Ani, Stăpâne!

 Sfântul Apostol Timotei

Sfântul Apostol Timotei s-a născut din tată păgân elin şi din mamă de neam evreu. Originar din cetatea Listra, Sfântul Timotei a fost ucenic al Sfântului Apostol Pavel. Din Faptele Apostolilor, aflăm că Sfântul Apostol Pavel ajunge împreună cu Barnaba în Listra, unde va tămădui un şchiop din pântecele maicii sale. In urma acestei minuni, mama lui Timotei îl găzduieşte în casa sa, şi-l dăruieşte pe fiul ei lui Pavel, ca dar pentru binecuvântarea adusă în cetatea ei.

Mai târziu, după ce Sfântul Evanghelist Ioan va fi alungat de împăratul Domitian în insula Patmos, Sfântul Apostol Pavel îl va hirotoni episcop în locul acestuia. Pătimirea sa este legată de o sărbătoare în cinstea zeilor. Exista obiceiul în timpul anului, ca închinătorii la idoli să poarte măşti şi să omoare persoanele pe care le întâlneau pe străzi. Socoteau că aşa aduc jertfă zeilor. In timpul acestui obicei, Timotei iese cu îndrăzneală în faţa acestora şi Il mărturiseşte pe Hristos. Aceştia, neprimind cuvintele Sfântului Timotei, l-au bătut până când şi-a dat duhul. Trupul său a fost îngropat cu cinste în locul ce se numea Pion. Din porunca împăratului Constantiu (337-361), moaştele sale au fost duse în Constantinopol, de Sfântul Artemie mucenicul şi au fost puse în biserica ,,Sfinţii Apostoli”, alături de Apostolii Luca şi Andrei.

Troparul Sfântului Apostol Timotei

Bunătatea învăţându-te şi întru toate cumpătat fiind, îmbrăcându-te cu buna conştiintă, precum i se cuvine unui sfânt, ai scos din vasul alegerii lucrurile tainice; şi credinţa păzind, aceeaşi cale ai săvârşit, apostole Timotei: roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Protos. Iustin Popovici

Hram Maxim Arad 2

20150122_120606 20150122_120949

 

 

Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului prezent la Seară de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor  

Miercuri, 21 ianuarie, în Catedrala Romano-Catolică din Arad s-a desfăşurat programul de rugăciune pentru unitatea creştinilor, ziua a treia.

Din partea Arhiepiscopiei Aradului au participat Inaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Timotei şi P.C. Pr. Flavius Petcuţ, protopop al Aradului.

In cuvântul de învăţătură, Inaltpreasfinţitul  Părinte Arhiepiscop Timotei a făcut un apel la unitatea creştinilor. Plecând de la cuvintele Mântuitorului; ,,Mergi si cheamă pe bărbatul tău şi vino aici” – Ioan 4,16.  Inaltpreasfinţia Sa a arătat că lipsa de unitate are ca principală cauză dezbinarea lăuntrică. Cei cinci bărbaţi ai femeii samarinence pot fi înteleşi ca simboluri ale diferitelor influenţe, fie religioase, fie etnice, sociale sau culturale care au dus, în timp, la criza de identitate spirituală a samarinenilor. Femeia samarineancă ce ajunsese la al şaselea bărbat şi, totuşi, mărturisea că nu are bărbat, nu este decât o expresie a acestei crize identitare manifestată la nivel personal şi familial. Alegerea Mântuitorului de a străbate Samaria şi a se întâlni cu femeia samarineancă, vizează tocmai refacerea unităţii în timp şi în spaţiu. În Hristos fiecare dintre noi ne putem regăsi unitate si echilibrul lăuntric, din care să izvorască mărturia comună şi buna înţelegere, a spus Ierarhul arădean.

Diac. Paul Orădan

Pomenirea Cuv. Maxim Mărturisitorul la Paraclisul Facultății de Teologie din Arad

Calendarul Bisericii Ortodoxe face pomenire, în ziua de 21 ianuarie, a Cuviosului Părinte Maxim Mărturisitorul (580A – †662). De numele acestuia se leagă cel de-al doilea hram al Paraclisului Facultății de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad. Astfel, cadrele didactice, studenții și credincioșii care frecventează această bisericuță au  avut prilejul să-și cinstească ocrotitorul prin slujbele îndătinate. În seara zilei de ajun a fost săvârșită slujba Vecerniei cu Litie. Aici, părintele Ștefan Negreanu le-a vorbit credincioșilor despre viața și învățătura Cuv. Maxim.

În ziua prăznuirii, după slujba Utreniei, a urmat Sfânta Liturghie oficiată de ÎPS Arhiepiscop dr. Timotei Seviciu, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, cadre didactice și absolvenți ai Facultății. La momentul predicii, ÎPS Timotei a surprins câteva nuanțe importante, plecând de la cinstirea cuviosului:„ Această zi este una specială pentru noi toți, pentru că ea ne aduce în față figura unui mare mărturisitor al dreptei credințe, ca să luăm mai multă învățătură și pildă de trăire duhovnicească. Suntem invitați azi să ne edificăm în ceea ce noi mărturisim ca adevăr de credință și viață creștinească și ortodoxă, în chipul unității primordiale. Această unitate căutăm să o descoperim și acum împreună cu alte culte, în această săptămână de rugăciune. Noi avem conștiința că Sf. Maxim ne cheamă, ne trage spre izvoarele credinței, ale Părinților, care, la rândul lor au primit învățătura de la Apostoli iar aceia de la Însuși Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu întrupat. Tocmai aici este contribuția cea mai importantă a Sf. Maxim că ne arată adevărata persoană și personalitate a Mântuitorului: cele două firi, divină și umană, într-un singur ipostas, iar nu un hristos după socotința noastră, ca să ne găsim scuză pentru alunecările noastre. Ortodoxia pretinde acest maximalism, ca învățătură. Noi nu putem rămâne la un minimalism pentru că atunci minimalizăm totul”.

Amintind de rolul jucat de Părintele Stăniloae în transmiterea și interpretarea teologiei adânci a Sf. Maxim, ÎPS Sa a arătat că „ziua de astăzi, când vom răsplăti osteneala unor profesori cu distincția crucii mărturisitoare, ne aduce aminte de cele mai frumoase pagini ale teologiei maximiene care sunt închinate Crucii… Hristos Domnul a purtat pe umerii Săi Crucea și ne-a ridicat și pe noi din blestem. De aceea Crucea este o oglindă a unirii dintre uman și dumnezeiesc, este semnul jertfei dar și al învierii noastre prin Hristos”.

După rugăciunea amvonului a urmat hirotesia, cu distincția de iconom stavrofor, pentru părinții profesori: Ștefan Negreanu, Ioan Lazăr și Lucian Farcașiu, iar cu cea de arhidiacon pentru profesorul Caius Cuțaru. La finalul sfintei slujbe, părintele decan, Pr. Prof. Ioan Tulcan, a mulțumit ierarhului pentru prezență și cinstea acordată școlii prin cele patru hirotesii: „ca una ce demonstrează, încă o dată, grija sa părintească față de această școală teologică de tradiție”.

Pr. dr. Filip Albu

Hram Maxim Arad 3

,,In memoriam Atanasie Marian Marienescu” Lipova -20 ianuarie 2015

Marţi, 20 ianuarie 2015, la Centrul de recreaţie Lipova a avut loc omagierea patronului spiritual al Liceului ,,Atanasie Marienescu” din Lipova, personalitatea lui Atanasie Marin Marienescu.

Atanasie Marienescu şi-a dedicat întreaga viaţă culegerii, cunoaşterii şi promovării culturii românilor din Transilvania. Jurist de profesie, el a devenit un mare culegător de folclor, un cercetător de seamă al culturii româneşti. Şi tocmai de aceea opera sa vizează domenii diverse, de la literatură şi folclor la istorie, toponimie şi filologie. Datorită acestor merite, la 24 martie 1881 el este ales membru al Academiei Române.

Cuvântul de deschidere l-a avut D-l Director Donţu Lucian. Un sobor de preoţi condus de P.O Părinte Protopop Ioan Jidoi, Protopopul Lipovei, a oficiat slujba de parastas , apoi Părintele Protopop a ţinut un cuvânt de învăţatură în care a evocat importanţa marelui om de cultură Atanasie Marian pentru aceste ţinuturi lipovane.

Au urmat luări de cuvânt din partea dascălilor Liceului ,,Atanasie Marienescu” în care s-a relevat aspecte din viaţa şi activitatea academicianului Atanasie Marienescu, s-au prezentat câteva lucrări ale celui omagiat astăzi, elevii au pus în şcenă un basm scris de Atanasie Marian ,numit : ,,Serilă, Mezilă şi Zorilă”.

La final, conducerea Liceului ,,Atanasie Marienescu” , a oferit diplome profesorilor pensionari  ai Liceului ca semn de aleasă preţuire pentru rodnica activitate depusă.

Preot Cosmin Balint

058 059