SPOVEDANIA PREOTILOR DIN PROTOPOPIATUL INEU

Vineri , 9 decembrie 2016, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, preoții din cuprinsul Protopopiatului Ineu s-au adunat sub îndrumarea Preaonoratului Părinte Adrian Zaha, Protopopul Ineului în Biserica cu Hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din Parohia Ineu, pentru a se pregăti de Praznicul Nașterii Domnului.
​Dis de dimineață, preoții de pe raza Protopopiatului Ineu și-au mărturisit păcatele prin Taina Spovedaniei, apoi au luat parte la Dumnezeiasca Liturghie săvârșită de un sobor de preoți, conduși de Preaonoratul Părinte Protopop, în cadrul căreia preoții au înălțat rugăciuni Bunului Dumnezeu prin slujire, sau prin cântarea de la strană.
La momentul rânduit toți preoții s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos, iar după unirea în cuminecare, glasurile lor adunate în comuniune au răsunat interpretând colinde tradiționale românești. Citiți în continuare

Prezența ÎPS Arhiepiscop Timotei la aniversarea a 25 de ani de la înființarea Universității „Aurel Vlaicu” din Arad

Ziua de 9 decembrie ac. a constituit, pentru Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad, aniversarea a 25 de ani de la înființarea acestei instituții academice în orașul de pe Mureș. La acest eveniment a fost prezent și Arhiepiscopul Aradului, Înaltpreasfințitul Dr. Timotei Seviciu, precum și reprezentanți ai instituțiilor de învățământ superior din țară și străinătate, oficialități ale instituțiilor centrale și locale, oameni de cultură, foști profesori și studenți.

În mesajul adresat cu această ocazie, ÎPS Sa a evocat tradiția locală prezentă încă de la începutul veacului al XIX-lea, prin binecunoscuta școală preparandială și care a însemnat o legătură durabilă între Biserică și Școală. Pe firul acestei moșteniri s-a conturat și realizarea visului arădenilor de a avea o instituție academică aici, Facultatea de Teologie făcând parte constitutivă din inițierea acestui proiect care s-a dezvoltat frumos aici. Așadar, avem un viitor aici garantat de tot ceea ce s-a împlinit până acum. Prin urmare, Dumnezeu să binecuvânteze cu ani mulți și rodnici Universitatea „Aurel Vlaicu”. Citiți în continuare

Preasfințitul Părinte Daniil Stoenescu, Episcopul românilor din Serbia, a conferențiat la Arad

Conferința publică de joi, 08 decembrie 2016, de la Sala Ferdinand a Primăriei Aradului a Preasfințitului Părinte Dr. Daniil Stoenescu, Episcop-locţiitor al Episcopiei Ortodoxe Române a Daciei Felix (Serbia), a reprezentat un moment de bucurie, har și experiență duhovnicească pentru fiecare participant, venit să ia o picătură din bogatul, adâncul și teologicul cuvânt al invitatului. Evenimentul, organizat de ASCOR Arad, s-a bucurat de binecuvântarea ÎPS Timotei, Arhiepiscopul Aradului.
Citiți în continuare

Sfânta Filofteia prăznuită în Parohia Julița

Sfânta Filofteia a fost prăznuită și de credincioșii bisericii ”Pogorârea Sfântului Duh” de la Julița, protopopiatul Lipova, împreună cu ei aflându-se și preoți ai Cercului Misionar Săvârșin: parohul bisericii din Julița- pr. Casian Blaga, pr. Fabius Trif de la Parohia Corbești, pr. Ștefan Dimitriu de la Parohia Petriș și coordonatorul cercului misionar pr. Călin Mădăluță de la Parohia Săvârșin.

Cei patru preoți au slujit Sfânta Liturghie la care au participat credincioși din parohie iar la finalul Sfintei Liturghii au fost binecuvântate darurile pe care credincioșii le-au adus în cinstea ”Sfântuliței”.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de părintele Ștefan Dimitriu, care a oferit detalii despre Sfânta Filofteia și despre cinstirea moaștelor sale de care se bucură credincioșii din Argeș și nu numai. Citiți în continuare

Hramul Cantinei sociale „Sfântul Ierarh Nicolae”

Cu prilejul sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, cei mai necăjiți oameni din oraș au adus mulțumire lui Dumnezeu pentru toate binefacerile primite până acum prin Cantina Socială „Sf. Ier. Nicolae” a Arhiepiscopiei Aradului. Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei Arhiepiscop al Aradului, ctitorul acestui așezământ social, a fost săvârșită o slujbă de mulțumire de către părintele Gabriel Mariș consilier social al eparhiei, pentru tot ajutorul primit anul acesta prin grija ocrotitorului cantinei, Sfântul Ierarh Nicolae. La slujbă au participat toți beneficiarii cantinei, la sfârșit bucurându-se, pe lângă hrana zilnică și de mai multe daruri primite. Bucuroși, beneficiarii au mulțumit și Întâistătătorului Eparhiei pentru purtarea de grijă manifestată zilnic față de ei, personalului angajat și tuturor credincioșilor cu inimă mare care sprijină activitatea cantinei prin donații, sporind în fapta bună. Citiți în continuare

,,MASA BUCURIEI” ÎN PAROHIA BODROGU-NOU

Miercuri 07. decembrie 2016 cu binecuvântarea și purtarea de grijă a Înaltpreasfințitului Părinte Dr. Timotei Seviciu –Arhiepiscop al Aradului, s-a derulat programul „Masa Bucuriei” în Parohia Bodrogu-Nou,
Protopopiatul Arad. În cadrul acestui proiect, derulat în parteneriat de către Patriarhia Română și Selgros Cash & Carry, la nivelul fiecărei eparhii, parohiile mici beneficiază de produse alimentare spre a fi distribuite persoanelor și familiilor nevoiașe. Astfel, familiile cu probleme sociale precum și persoanele vârstnice din cuprinsul localității Bodrogu-Nou, au beneficiat de pachete cu alimente care au fost împărțite de către preotul paroh.
Acest minunat proiect, este binevenit mai ales în această perioadă în care ne pregatim prin post și fapte de milostenie pentru a ne apropia cât mai mult de Dumnezeu, împlinind astfel cuvintele Sfântului Isaac Sirul: „Nimic nu poate apropia inima omului așa de mult de Dumnezeu, ca milostenia.”
Pr. Bogdan-Ioan Tod Citiți în continuare

COLINDE, COLINDE ÎN PAROHIA ȘILINDIA

Marți, 06.12.2016, în seara zilei de Sfântul Nicolae a avut loc la Biserica cu hramul Sfinții Apostoli Petru și Pavel, din parohia Șilindia, Protopopiatul Ineu, un eveniment plin cu încărcătură duhovnicească pentru credincioșii acestei parohii, primind dragi colidători veniți să aducă vestea nașterii Mântuitorului Hristos.

Seara a devenit minunată deoarece în biserică a poposit corul parohiei din Apateu, dirijat de părintele paroh Constantin Ilica. Întru început s-a săvârșit Taina Sfântului Maslu de la ora 17:00, la care a slujit un sobor format din 8 preoți, în frunte cu P. O. Părinte Protopop Adrian Zaha, iar răspunsurile au fost oferite de către corul bisericii din Apateu într-o armonie desăvârșită. La sfârșitul slujbei, părintele protopop Adrian Zaha a rostit un frumos cuvânt de învățătură despre minunile Sfântului Nicolae și dragostea cu care este înconjurat acest sfânt de către copii. De asemenea părintele protopop a vorbit și despre viața Sfintei Mucenițe Filofteia, prăznuită în următoarea zi, 07.12.2016. Citiți în continuare

Sărbătoarea Sfântului Nicolae în Parohia Buhani

An de an ziua de pomenire a Sfântului Ierarh Nicolae, reprezintă o zi de aleasă sărbătoare pentru comunitatea parohială din Buhani.
Pregătirea pentru această aleasă zi de sărbătoare a început încă din ajun, când după obiceiul îndătinat în cadrul parohiei încă de acum 3 ani, tinerii parohiei au derulat acțiunea educativ-socială „O pâine în dar nu este în zadar ”, menită pe de-o parte să dezvolte în viața tinerilor virtuți cu caracter creștin precum virtutea milosteniei, iar pe de altă parte cercetarea și ajutorarea persoanelor singure și vârstnice precum și a familiilor cu probleme sociale, din cuprinsul localității Buhani dar și a filiei Minead care au beneficiat de un număr de 60 de pâini.
Spre ceas de seară s-a oficiat slujba Vecerniei cu litie, în biserica parohială din Buhani, iar în prima parte a zilei de însăși prăznuire a Sfântului Ierarh Nicolae a fost oficiată slujba Sfintei Liturghii.
În cea de-a doua parte a zilei, potrivit obiceiului parohial îndătinat încă de acum 3 ani, a fost oficiată Taina Sfântului Maslu, urmată de împărțirea darurilor de Sfântul Nicolae copiilor prezenți. Citiți în continuare

Sfântul Nicolae sărbătorit la Catedrala arhiepiscopală din Arad

Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a oficiat marţi, 6 decembrie 2016, Sfânta Liturghie în Catedrala arhiepiscopală din Arad, înconjurat de soborul de preoţi şi diaconi. Sute de credincioşi au participat la Sfânta slujbă oficiată cu prilejul hramului paraclisului de la demisolul lăcaşului de cult, destinat în mod special activităţilor liturgice şi pastoral-misionare cu tinerii şi copiii. Citiți în continuare