Copiii din Firiteaz – răsplătiți de părintele lor duhovnicesc

Copiii din grupa „Prietenii lui Hristos” a parohiei Firiteaz, Protopopiatul Arad, au avut parte de o zi de vacanță, pe care, cu siguranță, o vor purta în suflete mereu. După ce s-au dovedit a fi consecvenți în toate activitățile propuse de preotul paroh și au participat activ la toate slujbele desfășurate în biserica din localitate, au primit ca răsplată acest mic dar – un pelerinaj la mănăstirile dimprejurul municipiului Arad. Citiți în continuare

Moaștele Sf. Ioan Gură de Aur vor fi duse pentru închinare la Chişineu-Criş şi Şimand

sf-ioan-gura-de-aurRacla cu moaştele Sfântului Ioan Gură de Aur de la Mănăstirea Feredeu va fi dusă pentru închinare în parohiile ortodoxe din Chişineu-Criş şi Şimand, unde sunt aşteptaţi pelerini din tot judeţul.

Pelerinajul va avea loc în zilele de 4 şi 5 iulie şi este organizat în cadrul manifestărilor dedicate Anului comemorativ închinat Sfântului Ioan Gură de Aur şi Hramului Bisericii Ortodoxe din Şimand.

 

Slujbele vor începe sâmbătă, 4 iulie, la ora 9.30, când racla cu sfintele moaşte va ajunge la Chişineu-Criş şi va fi purtată în procesiune prin oraş, până la biserica parohiei Chişineu – Criş I.

Apoi, de la ora 10.00, va avea loc slujba Acatistului Sfântului Ioan Gură de Aur, iar credincioşii vor putea să se închine la racla cu sfintele moaşte, care va fi depusă în biserică.

În aceiaşi zi, la ora 19.00, racla cu sfintele moaşte va fi adusă la Şimand, unde va avea loc o procesiune până la biserica ortodoxă şi apoi va fi săvârşită slujba Vecerniei cu Litie de către Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Duminică, la ora 9.30, se va oficia Sfânta Liturghie, de către un sobor de preoți condus de preotul Flavius Petcuț, protopopul Aradului, iar de la ora 18.00 va avea loc întrunirea Cercului pastoral-misionar Chişineu-Criş şi se va oficia Taina Sfântului Maslu, de către preoții aparținători acestuia, sub protia părintelui dr. Iustin Popovici, consilier cultural al Arhiepiscopiei Aradului.

Anul 2015 a fost declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române „Anul omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii azi“ şi „Anul comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur şi al marilor păstori de suflete din eparhii“.

Examenul de licență la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad

În zilele de 2 și 3 iulie 2015 s-a desfășurat examenul de licență la Facultatea de Teologie Ortodoxă ,,Ilarion V. Felea” a Universității ,,Aurel Vlaicu” din Arad. Astfel, la această sesiune s-au înscris 29 de candidați, dintre care 24 provin din promoția curentă, restul fiind din promoția anterioară. În prima zi a fost suținut examenul la Teologie Dogmatică, iar în cea de-a doua zi au urmat examenul la cea de-a doua probă și susținerea lucrărilor de licență în fața Comisiei. Statisticile observabile în urma acestui examen arată că media generală de promovare a cursurilor universitare, pentru această candidații înscriși a fost de 7,94. De asemenea, din cei 29 de înscriși au promovat examenul de licență un număr de 28 de candidați, cu media generală 9,14, obținută la această sesiune de licență. Citiți în continuare

Îndrumător tematic pentru cursurile preoțești

La Tipografia Cărților Bisericești a fost publicat recent „Îndrumătorul tematic pentru cursurile preoțești în vederea dobândirii gradelor profesionale”.

Pentru îmbunătățirea calității cursurilor preoțești, adecvarea conținutului teologic la exigențele misionare ale Bisericii și pentru intensificarea articulării acestor cursuri la dinamica vieții eclesiale contemporane și la multiplele provocări din societatea actuală, Sectorul teo­logic‑e­du­cațional al Admi­nis­tra­ției Patriarhale a propus și a elaborat o actualizare a temelor pentru cursurile preoțești în vederea dobândirii gradelor profesionale. Direcţiile tematice pentru actualizarea acestor teme au fost prezentate şi definitivate în cadrul celui de‑al VI‑lea Congres Naţional al Facultăţilor de Teologie Ortodoxă din România, organizat cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la Arad, în perioada 21‑23 septembrie 2014, fiind aprobate ulterior de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, prin Hotărârea nr. 7.012/31 octombrie 2014. Citiți în continuare

Nouă apariție editorială

PREOŢIA SACRAMENTALĂ ŞI EXIGENŢELE EI ÎN LUMINA EPISTOLELOR PASTORALE ALE SFÂNTULUI APOSTOL PAVEL

- recenzie –

 Semnalăm, cu bucurie, apariţia în peisajul literaturii ortodoxe româneşti contemporane a lucrării intitulate Preoţia sacramentală şi exigenţele ei în lumina Epistolelor Pastorale ale Sfântului Apostol Pavel, avându-l ca autor pe Preacucernicul Părinte dr. Florin-Iustin-Flavius Ardelean, preot paroh la Parohia Ortodoxă Română Mândruloc, Protopopiatul Arad, Arhiepiscopia Aradului. Citiți în continuare

Pelerinajul vederii duhovnicești

Prima zi a lunii iulie a fost de mare folos duhovnicesc pentru membrii Asociației Nevăzătorilor din Arad prin pelerinajul făcut la Mănăstirea Prislop. Aproximativ 100 de pelerini nevăzători, prin purtarea de grijă a Sectorului Social Filantropic al Arhiepiscopiei Aradului, au beneficiat de această activitate deosebită. Pelerinii au primit asistență religioasă prin pr. cons. Gabriel Mariș și pr. Dan Magda care au însoțit grupurile participante.

În căutarea Luminii lui Hristos, cu credință puternică în Dumnezeu și multă nădejde în ajutorul Său, pelerinii au privit cu ochi duhovnicești și cu dragoste spre Mănăstirea Prislop, după cum spunea un mare ierarh „și cei ce văd și cei ce nu văd să poată vedea cele ce nu se văd, cele ce, nici cei ce văd nu le văd”. Citiți în continuare

Cerc pastoral-misionar în Parohia Sântana I  

 Marţi, 30 iunie 2015, in Parohia Sântana I, din Protopopiatul Arad, cu binecuvântarea  Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a avut loc întrunirea preoţilor din cadrul Cercului pastoral-misionar Zărand, coordonaţi de către părintele Nicolae Rădulescu. Întâlnirea a avut loc în biserica parohială, în mijlocul preoţilor fiind şi Protos. Dr. Iustin Popovici, consilierul cultural al Arhiepiscopiei, care din încredinţarea Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei, a transmis preoţilor prezenţi  binecuvântarea Chiriarhului locului.

Citiți în continuare

Pelerinaj social la Mănăstirea Hodoș-Bodrog

 Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei Arhiepiscopul Aradului, luni, 29 iunie 2015 cu prilejul Sărbătorii „Sfinților Apostoli Petru și Pavel”, Sectorul Social Filantropic al Arhiepiscopiei Aradului a organizat, în parteneriat cu DGASPC Arad, prin bunăvoința doamnei director general Erika Stark, un pelerinaj social al copiilor Centrului de Primire Minori Arad la Sfânta Mănăstire Hodoș-Bodrog.

Copiii au fost primiți cu multă dragoste de Preacuviosul Părinte Arhimandrit Nestor Iovan starețul mănăstirii și au participat la Sfânta Liturghie. O parte dintre copii au primit cu această ocazie și Sfânta Împărtășanie, pentru prima dată în viața lor, prin grija însoțitorilor. Citiți în continuare