CERC MISIONAR LA PAROHIA MÂSCA

Duminică, 7 decembrie 2014, la Parohia Ortodoxă Română Mâsca, din Protopopiatul Lipova al Arhiepiscopiei Aradului, a avut loc o binecuvântată lucrare a cercului pastoral Şiria, împreunată de rugăciune şi înălţare duhovnicească.

Mai întâi a fost săvârşită Taina Sfântului Maslu de obşte de către un ales sobor de preoţi, răspunsurile fiind date de către corul bărbătesc al bisericii, care la sfârşit ne-au încântat prin colindele pe care le-au pregătit spre audiţie, spre bucuria credincioşilor şi a copiilor care au fost de faţă.

Citiți în continuare

Vizită chiriarhală în Parohia Beneşti şi în filiile Bochia şi Secaci, din Protopopiatul Ineu

Duminica a XXVII după Rusalii, pentru credincioșii satele Beneşti, Bochia şi Secaci,  a fost o zi cu totul aparte. Astfel, credincioșii au avut bucuria de a avea în mijlocul lor pe Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, care a răspuns invitaţiei părintelui paroh Radu-Petrică Belle. După întâmpinarea Ierarhului, în Parohia Beneşti Secaci, a urmat săvârşirea Sfintei Liturghii în biserica cu hramurile ,,Înălţarea Domnului” şi ,,Sfântul Apostol Andrei”, în cadrul căreia Chiriarhul a hirotonit în treapta preoţiei pe diaconul Cătălin Heler, pe seama Parohie Prăjeşti, Protopopiatul Sebiş.1

Citiți în continuare

Cerc pastoral-misionar în Parohia Bodrogul-Nou cu ocazia hramului

Sute  de credincioși au participat în ziua de 6 decembrie 2014, la Sfânta Liturghie oficiată la Catedrala arhiepiscopală din Arad. Slujba a fost săvârşită de Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului.

În cadrul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţia Sa a hirotonit în treapta preoţiei pe diaconul Săvuşcă Valentin pentru Parohia Dorgoş, Protopopiatul Lipova şi pe tânărul teolog Blaga Casian, întru diacon.

Citiți în continuare

Cercul pastoral-misionar Arad

În această săptămână, preoţii şi diaconii de la parohiile din municipiul Arad s-au reunit în biserica Parohiei Micălaca Nouă – zona 300 Arad, pentru a dezbate una din temele stabilite de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române pentru anul 2014 şi anume: Anul omagial euharistic şi Anul comemorativ al Sfinţilor Martiri Brâncoveni. După un cuvânt de bun venit adresat clericilor prezenţi de pr. Emil Roman, preoţii recent numiţi la parohii din municipiu, şi anume: pr. consilier Gabriel Mariş, de la Parohia Aradul Nou, pr. Petre Ursulescu, de la Parohia Micăiaca Nouă şi pr. Aurelian Popa, de la Parohia Micălaca Veche II, au prezentat fiecare un scurt bilanţ de activitate, fiind călduros primiţi în rândul celorlalţi slujitori din Arad. A urmat apoi tratarea temei de către pr. Gheorghe Oprea, parohul Bisericii Micălaca Nouă. Părintele referent a expus succint tema privind: „300 de ani (2014) de la Martiriul Sfinţilor Brâncoveni – Constantin Vodă cu cei 4 fii ai săi şi al Sfetnicului Ianache“. La final, pr. Gheorghe Oprea a fost felicitat pentru maniera în care a tratat tema şi pentru frumoasa biserică nouă, pe care, începând cu anul 2003, a reuşit să o edifice în Parohia Micăiaca Nouă – zona 300 Arad.

Ultima actualizare (Sâmbătă, 29 Noiembrie 2014 12:31)

Şcolile teologice arădene şi-au sărbătorit ierarhul

Şcolile teologice arădene, Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universităţii „Aurel Vlaicu” împreună cu Seminarul Teologic Liceal Ortodox din Arad au organizat, vineri, 28 noiembrie, un moment festiv cu prilejul aniversării a cinci ani de la ridicarea în rang de Arhiepiscopie a Eparhiei Aradului, la care se adaugă împlinirea a trei decenii de slujire a Înaltpreasfinţitului dr. Timotei, Arhiepiscopul Aradului, în scaunul vlădicesc din oraşul de pe Mureş.

Citiți în continuare

Sfinţirea unui nou magazin de cărţi şi obiecte bisericeşti la Arad

 Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Timotei, a sfinţit vineri, 28 noiembrie, de la ora 11:00, magazinul de cărţi, obiecte şi veşminte bisericeşti, însoţit fiind de ostenitori de la Centrul eparhial: Arhim. Dr. Teofan Mada, vicar administrativ, Protos. dr. Iustin Popovici, consilier cultural, Pr. Mihai-Octavian Blaj, consilier economic, Pr. Gabriel Mariş, consilier social şi Pr. Silviu Faur, secretar eparhial. Noul  magazin de obiecte bisericeşti este situat pe Strada Ioan Meţianu, lângă Catedrala veche din Arad. Noul magazin, fiind situat în apropierea facultăţii de teologie şi a seminarului ortodox, va veni în sprijinul elevilor şi studenţilor de teologie cu manual şi posibilitatea de a-şi xerocopia cursurile sau alte acte necesare la preţ preferenţial. La slujba de sfinţire, pe lângă cadrele didactice de la cele două instituţii amintite, au fost prezenţi şi angajaţi ai Magazinului Diecezana.

Citiți în continuare

Parohii vacante

Centrul eparhial anunţă publicarea la concurs, până la data de 5 decembrie 2014, a următoarelor parohii:

1. Parohia Iercoşeni: post vacant – preot paroh, Protopopiatul Ineu, parohie misionară, cu un număr de 98 credincioşi. Are biserică şi casă parohială.

2. Parohia Roşia Nouă: post vacant – preot paroh, Protopopiatul Lipova, cat. a III-a, cu un număr de 270 credincioşi. Are biserică şi casă parohială.

3. Parohia Avram Iancu: post vacant – preot paroh, Protopopiatul Sebiş, cat. a II-a, cu un număr de 780 credincioşi. Are biserică şi casă parohială.

4. Parohia Tălagiu: post vacant – preot paroh, Protopopiatul Sebiş, cat. a III-a, cu un număr de 340 credincioşi. Are biserică şi casă parohială.

 

Cei interesaţi se vor adresa pe cale ierarhică, Centrului eparhial.

Ultima actualizare (Sâmbătă, 29 Noiembrie 2014 12:15)

Slujire arhierească în Parohia Arad-Faleza Sud

În Duminica a 25-a după Rusalii, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a oficiat Sfânta Liturghie şi i-a binecuvântat pe credincioşii Parohiei ,,Sfântul Nicolae”, Arad-Faleza Sud, la începutul Postului Crăciunului.

Chiriarhul arădean a săvârşit Sfânta Liturghie înconjurat de preoţii acestei parohii şi mulţime de credincioşi, în biserica aflată în construcţie.

La momentul rânduit, chiriarhul, în cuvântul de învăţătură, a făcut legătura dintre citirile scripturistice ale zilei (Efeseni 4; Luca 10) şi Pastorala Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române privind însemnătatea Anului omagial eugaristic (al Sfintei Spovedanii şi al Sfintei Împărtăşanii), prin îndemnul ca fiecare să fie cu adevărat aproapele aproapelui ca urmare a lucrării samaritene observată în toată istoria bisericească.

Părintele paroh Pavel Brânduşe a mulţumit Chiriarhului pentru vizita efectuată şi binecuvântarea arhierească oferită credincioşilor acestei parohii

Ultima actualizare (Miercuri, 19 Noiembrie 2014 00:28)

sf gura d aur 2-14

Prăznuirea Sfântului Ioan Gură de Aur la Catedrala arhiepiscopală ,,Sfânta Treime” din Arad

Catedrala arhiepiscopală „Sfânta Treime” din municipiul Arad adăposteşte racla cu o părticică din moaştele Sfântului Ioan Hrisostom,  primite în dar din Cetatea Vaticanului, aşezate spre a fi cinstite într-o frumoasă raclă din argint.

Sărbătoarea  marelui ierarh, prăznuit la 13 noiembrie, devine an de an un eveniment aşteptat şi trăit cu bucurie duhovnicească de către credincioşii arădeni.

Citiți în continuare