aniversare 3 decenii 1

Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei Seviciu sărbătorit la trei decenii de slujire în Eparhia Aradului

Clerul şi credincioşii Arhiepiscopiei Aradului s-au aflat marţi, 2 decembrie, la ceas aniversar, întrucât Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Timotei împlineşte  30 de ani de la întronizarea ca Episcop al Eparhiei Aradului, Ienopolei şi Hălmagiului. Cu acest prilej,  Înaltpreasfinţia Sa a săvârşit Sfânta Liturghie în Catedrala Veche din Arad, catedrală în care a fost instalat ca episcop al Aradului la 2 decembrie 1984, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

Citiți în continuare

CERC MISIONAR LA PAROHIA MÂSCA

Duminică, 7 decembrie 2014, la Parohia Ortodoxă Română Mâsca, din Protopopiatul Lipova al Arhiepiscopiei Aradului, a avut loc o binecuvântată lucrare a cercului pastoral Şiria, împreunată de rugăciune şi înălţare duhovnicească.

Mai întâi a fost săvârşită Taina Sfântului Maslu de obşte de către un ales sobor de preoţi, răspunsurile fiind date de către corul bărbătesc al bisericii, care la sfârşit ne-au încântat prin colindele pe care le-au pregătit spre audiţie, spre bucuria credincioşilor şi a copiilor care au fost de faţă.

Citiți în continuare

Vizită chiriarhală în Parohia Beneşti şi în filiile Bochia şi Secaci, din Protopopiatul Ineu

Duminica a XXVII după Rusalii, pentru credincioșii satele Beneşti, Bochia şi Secaci,  a fost o zi cu totul aparte. Astfel, credincioșii au avut bucuria de a avea în mijlocul lor pe Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, care a răspuns invitaţiei părintelui paroh Radu-Petrică Belle. După întâmpinarea Ierarhului, în Parohia Beneşti Secaci, a urmat săvârşirea Sfintei Liturghii în biserica cu hramurile ,,Înălţarea Domnului” şi ,,Sfântul Apostol Andrei”, în cadrul căreia Chiriarhul a hirotonit în treapta preoţiei pe diaconul Cătălin Heler, pe seama Parohie Prăjeşti, Protopopiatul Sebiş.1

Citiți în continuare

Cerc pastoral-misionar în Parohia Bodrogul-Nou cu ocazia hramului

Sute  de credincioși au participat în ziua de 6 decembrie 2014, la Sfânta Liturghie oficiată la Catedrala arhiepiscopală din Arad. Slujba a fost săvârşită de Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului.

În cadrul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţia Sa a hirotonit în treapta preoţiei pe diaconul Săvuşcă Valentin pentru Parohia Dorgoş, Protopopiatul Lipova şi pe tânărul teolog Blaga Casian, întru diacon.

Citiți în continuare

Cercul pastoral-misionar Arad

În această săptămână, preoţii şi diaconii de la parohiile din municipiul Arad s-au reunit în biserica Parohiei Micălaca Nouă – zona 300 Arad, pentru a dezbate una din temele stabilite de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române pentru anul 2014 şi anume: Anul omagial euharistic şi Anul comemorativ al Sfinţilor Martiri Brâncoveni. După un cuvânt de bun venit adresat clericilor prezenţi de pr. Emil Roman, preoţii recent numiţi la parohii din municipiu, şi anume: pr. consilier Gabriel Mariş, de la Parohia Aradul Nou, pr. Petre Ursulescu, de la Parohia Micăiaca Nouă şi pr. Aurelian Popa, de la Parohia Micălaca Veche II, au prezentat fiecare un scurt bilanţ de activitate, fiind călduros primiţi în rândul celorlalţi slujitori din Arad. A urmat apoi tratarea temei de către pr. Gheorghe Oprea, parohul Bisericii Micălaca Nouă. Părintele referent a expus succint tema privind: „300 de ani (2014) de la Martiriul Sfinţilor Brâncoveni – Constantin Vodă cu cei 4 fii ai săi şi al Sfetnicului Ianache“. La final, pr. Gheorghe Oprea a fost felicitat pentru maniera în care a tratat tema şi pentru frumoasa biserică nouă, pe care, începând cu anul 2003, a reuşit să o edifice în Parohia Micăiaca Nouă – zona 300 Arad.

Ultima actualizare (Sâmbătă, 29 Noiembrie 2014 12:31)

Şcolile teologice arădene şi-au sărbătorit ierarhul

Şcolile teologice arădene, Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universităţii „Aurel Vlaicu” împreună cu Seminarul Teologic Liceal Ortodox din Arad au organizat, vineri, 28 noiembrie, un moment festiv cu prilejul aniversării a cinci ani de la ridicarea în rang de Arhiepiscopie a Eparhiei Aradului, la care se adaugă împlinirea a trei decenii de slujire a Înaltpreasfinţitului dr. Timotei, Arhiepiscopul Aradului, în scaunul vlădicesc din oraşul de pe Mureş.

Citiți în continuare

Sfinţirea unui nou magazin de cărţi şi obiecte bisericeşti la Arad

 Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Timotei, a sfinţit vineri, 28 noiembrie, de la ora 11:00, magazinul de cărţi, obiecte şi veşminte bisericeşti, însoţit fiind de ostenitori de la Centrul eparhial: Arhim. Dr. Teofan Mada, vicar administrativ, Protos. dr. Iustin Popovici, consilier cultural, Pr. Mihai-Octavian Blaj, consilier economic, Pr. Gabriel Mariş, consilier social şi Pr. Silviu Faur, secretar eparhial. Noul  magazin de obiecte bisericeşti este situat pe Strada Ioan Meţianu, lângă Catedrala veche din Arad. Noul magazin, fiind situat în apropierea facultăţii de teologie şi a seminarului ortodox, va veni în sprijinul elevilor şi studenţilor de teologie cu manual şi posibilitatea de a-şi xerocopia cursurile sau alte acte necesare la preţ preferenţial. La slujba de sfinţire, pe lângă cadrele didactice de la cele două instituţii amintite, au fost prezenţi şi angajaţi ai Magazinului Diecezana.

Citiți în continuare

bodrog4l

Hramul bisericii vechi a Mănăstirii Hodoş-Bodrog

Străvechea Mănăstire Hodoş-Bodrog a îmbrăcat zilele acestea straie de sărbătoare, la praznicul Intrării în biserică a Maicii Domnului, fiind hramul bisericii vechi. La sărbătoare a fost prezent Înaltpreasfinţitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului, care, după cum a mărturisit, de când este arhipăstor al Aradului nu a lipsit niciodată. Ierarhul a săvârşit Sfânta Liturghie înconjurat de un ales sobor de ieromonahi, preoţi şi ierodiaconi. Ca de fiecare dată, Chiriarhul a ţinut să fie prezent în mijlocul obştii monahale şi a pelerinilor care vin aici cu regularitate, pentru a împărtăşi bucuria praznicului şi pentru a arăta neîncetata purtare de grijă faţă de acest aşezământ monahal.

 

În cadrul Sfintei Liturghii, în cuvântul de învăţătură adresat celor prezenţi, chiriarhul, arată că hramul cel dintâi al Sfintei mănăstiri aduce în cugete istoria praznicului. Fecioara Maria este consacrată potrivit făgăduintei părinților, la templul din Ierusalim, a cărui împărţire şi înzestrare se observă în ridicarea de biserici cu simbolismul ziditor pentru cadrul spiritual. Biserica, trup tainic al Domnului, sub ocrotirea celei ce L-a adus în lume, devine maica tuturor celor ce sunt în comuniune cu El. Pericopele zilei (Lc. 10 si 11; Evr. 9) pun în lumină ascultarea cuvântului lui Dumnezeu, mai ales în sfintele mănăstiri, grădini ale Maicii Domnului, a spus chiriarhul.

La momentul cuvenit, slujba a fost înfrumuseţată de hirotonia întru diacon a tânărului teolog Sandu Vlad-Sergiu.

 

La sfârşitul slujbei, Preacuviosul Părinte Arhimandrit Iovan Nestor, stareţul sfintei mănăstiri a mulţumit Înaltpreasfinţiei Sale pentru participarea la hramul bisericii vechi a mănăstirii şi pentru permanenta părintească purtare de grijă.

Biserica mănăstirii Hodoş-Bodrog este cea mai veche construcţie din ansamblul mănăstiresc, datând din a doua jumătate a secolului XIV, respectiv din anul 1370. Construcţia bisericii este executată în stil triconc bizantin, stil răspândit în întregul Orient creştin, iar începând din secolul XIV şi în Ţările Române. Prin purtarea de grijă şi neobosita trudă a stareţului Nestor Iovan, în ultimii ani s-au executat aici ample lucrări de restaurare a picturii. Cu acest prilej s-au scos la iveală scene care erau acoperite şi la baza turlei s-a descoperit anul în care a fost pictată biserica mănăstirii, 1658, de către Nicodim diaconul.

Citiți în continuare

sele4

Binecuvântare de lucrări la Biserica Ortodoxă Seleuş

Parohia Seleuş din Protopopiatul Ineu s-a aflat duminică, 24 noiembrie, în zi de mare sărbătoare.

Încă din zorii zilei de duminică, soborul de preoți și mulțimea de credincioși l-au întâmpinat pe Întâistătătorul Eparhiei, pe Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Timotei la intrarea în sfântul locaș. Părintele Protopop Moise Nica a urat bun venit Înaltpreasfinției Sale, arătând că: „venirea Arhiepiscopului în parohia Seleuş este un semn de înaltă preţuire pentru credincioşii din această parohie”. După aceasta a urmat slujba de binecuvântare a Sfântului Altar şi a întregii Biserici după care s-a trecut  la înconjurarea locaşului de cult.

Citiți în continuare