Praznicul Înălţării Sfintei Cruci la Mănăstirea Feredeu

Sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci a reprezentat pentru credincioșii prezenți la slujbele de la Mănăstirea Feredeu, așezământul monahal din deal, un prilej de înaltă trăire duhovnicească.

Pentru a intensifica evlavia și bucuria duhovnicească, la inițiativa Părintelui stareț Arhim. Ilarion Tăucean și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, de câțiva ani, soborul de slujitori și pelerinii parcurg împreună, procesiunea ,,Drumul Crucii”, care începe la poalele dealului, cu popasuri la cele 14 cruci aşezate la o anumită distanţă, şi care, prin icoanele înălţate pe acestea, exprimă calvarul Mântuitorului pe drumul spre Golgota.

După aceasta, credincioșii au participat la Slujba de Priveghere săvârșită în Paraclisul Înălţării Sfintei Cruci din curtea mănăstirii.

Programul slujbelor a continuat a doua zi dimineaţa, când pelerinii au avut bucuria de a participa la Sfânta Liturghie arhierească, săvârşită de către Întâistătătorul Eparhiei noastre, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei, înconjurat de un sobor de preoţi și diaconi, în prezența a numeroși credincioși. Din sobor a făcut parte, pe lângă alți părinți, Arhim. Ilarion Tăucean, starețul mănăstirii şi Arhid. Tiberiu Ardelean, inspector eparhial.

La momentul cuvenit, Înaltpreasfinția Sa a rostit cuvântul de învățătură cu titlul ,,Sărbătorile Sfintei Cruci” (pe baza citirilor scripturistice ale praznicului: I Cor. 1; Ioan 19) care de-a lungul anului bisericesc sunt popasuri duhovniceşti legate de evenimente din istoria sfântă, întăritoare ale dreptei credinţe şi evlaviei creştine, mărturisite de toţi cei ce poartă semnul jertfei Mântuitorului spre binecuvântarea lucrării lor în Biserică şi societate spre pacea şi progresul lumii.

La final, părintele stareţ arhim. Ilarion Tăucean i-a mulţumit Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, în numele vieţuitorilor mănăstirii şi al soborului preoţilor slujitori, pentru prezenţa în mijlocul pelerinilor veniţi din toată vecinătatea şi tuturor preoţilor şi credincioşilor care au participat  în aceste zile la sfintele slujbe săvârşite la sfânta mănăstire din deal.

Protos. Iustin Popovici