Congresul Național Hristos împărtășit copiilor, la a XII- a ediție

În perioada 16–19 septembrie 2019, la Centrul social-pastoral Sfânta Cruce–Mănăstirea Caraiman, au avut loc lucrările Congresului Național Hristos împărtășit copiilor, ediția a XII- a.

Au participat reprezentanți ai Patriarhiei Române, ai Ministerului Educației Naționale, ai Fundației World Vision România, precum și responsabilii cu derularea programului catehetic ai eparhiilor din țară și diaspora și inspectorii școlari pentru disciplina Religie. Arhiepiscopia Aradului a fost reprezentată, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Timotei Seviciu, de către arhid. prof. Sirca Florin Adrian –inspector școlar. În prima parte a întâlnirii fiecare eparhie a prezentat un raport al activităților catehetice derulate în parteneriat -Biserică și Școală- în anul 2019, urmat de analiză și concluzii în plenul congresului.

De asemenea, s-au discutat și aspecte practice privind predarea orei de Religie și despre importanța parteneriatului educațional Biserică – Școală. Partea a 2-a a întâlnirii a fost dedicată atelierelor de lucru pe mitropolii privind inițiative de colaborare între centrele eparhiale și inspectoratele școlare județene, pentru Anul omagial al pastorației părinților și copiilor – 2020.

Reprezentanții Mitropoliei Banatului au creionat un proiect educațional regional, intitulat sugestiv Împreună pentru o familie creștină, proiect ce urmează a se derula în cele trei eparhii ale Mitropoliei, în perioada ianuarie-iulie 2020, având ca grup țintă 30 familii care să participe la activități tematice educative: lectorate cu părinții, concursuri tematice, activități liturgice, activități de loissir-tabere catehetice.

Participanții au făcut și propuneri privind organizarea Concursului Național catehetic dedicat Anului omagial și comemorativ 2020, precum și sugestii privind implicarea Bisericii în activitățile cu și pentru tineri, la nivel eparhial și parohial.

arhid. prof. Sirca Florin Adrian, inspector școlar