Cerc misionar în parohia Cil

Parohia Cil, protopopiatul Sebiş a găzduit duminică  22 septembrie 2019, întrunirea preoţilor din cadrul Cercului Pastoral-misionar  Nr. 3 Gurahonţ, coordonat, din încredinţarea Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, de către preotul Moţ Crăciun-Dorel.

Întrunirea a debutat la ora 1600 prin oficierea Sfintei Taine a Maslului, la care au participat credincioşi din parohia Cil şi parohiile învecinate.

Din sobor au făcut parte: pr. Moț Dorel coordonatorul cercului, pr. Oarcea Marian de la parohia Almăș, pr.Curechean Alin de la parohia Cil, pr. Pasc Darius de la parohia Bonțești, pr.Cristea Silviu de la parohia Guravăii, pr.Vesa Ioan de la parohia Iosășel, pr.Lușcă Ciprian de la parohia Zimbru, pr.Groza Ștefan de la parohia Tălagiu, pr.Bej Florin de la parohia Crocna, pr. Zbârcea Teodor de la parohia Mădrigești, pr.Voicu Dan-Dănuț de la parohia Avram Iancu, pr. Rada Ioan de la parohia Sălăjeni și diaconul Moț Aurelian Iulian.

Având în vedere că Sfântul Sinod a proclamat anul acesta, ca „Anul omagial al satului românesc (al preoţilor, învăţătorilor şi primarilor gospodari)” și „Anul comemorativ al patriarhilor Nicodim Munteanu şi Iustin Moisescu şi al traducătorilor de cărţi bisericeşti Patriarhia Română”, preotul Pasc Darius de la parohia Bonțești a susținut următoarele teme: 1. Criza actuală a satului românesc şi implicarea Bisericii Ortodoxe Române în atenuarea acesteia; 2. Patriarhul Nicodim Munteanu – iniţiator al colecţiei „Ogorul Domnului” și întemeietor al Şcolii superioare de pictură bisericească în 1940.

În susținerea temei părintele spunea: în zilele noastre se constată o criză a satului românesc, atât din punct de vedere practic cât și spiritual. Astăzi satul românesc este oarecum răstignit între idealizare nostalgică și abandonare practică între identitate tradițională și supraviețuire precară.

Biserica Ortodoxă Română militează cu responsabilitate pentru dezvoltarea rurală și pentru că majoritatea populației sărace din mediul rural este creștin ortodoxă, iar preoții noștri de la sate se confruntă cu multe probleme de ordin social și pastoral.În acest sens suntem interesați ca satul românesc să fie un sat în care viața să fie o binecuvântare, nu o înstrăinare a oamenilor de propriul pământ și propria identitate. Astfel putem spune că trebuie să învățăm din experiența altora, dar și să valorificăm din trecutul satului românesc, unele virtuți spirituale, morale și practice, cum sunt: credința, cinstea, hărnicia, dărnicia, simțul proprietății, solidaritatea și comuniunea în comunitatea rurală și între comunitățile rurale.

Au urmat discuții pe marginea temelor prezentate.

În finalul întâlnirii, preotul Curechean Alin a mulţumit preoţilor si credincioşilor pentru participare.

Diacon Moţ Aurelian Iulian