Arhiepiscopul Aradului a participat la ceremoniile dedicate comemorării eroilor de la Păuliş

Duminică, 15 septembrie 2019, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a participat alături de autoritățile arădene la ceremoniile dedicate celei de-a 75-a comemorări a eroilor de la Păuliș, ce și-au pierdut viața în bătălia purtată în zona Păulișului, în septembrie 1944.

Ceremoniile au debutat la Cimitirul Eroilor din Radna, unde un sobor de preoţi a oficiat slujba de pomenire a eroilor din Detaşamentul Păuliş şi a evocat martiriul elevilor Şcolii de Subofiţeri Radna. Aceştia au fost pomeniţi ulterior în cadrul unei slujbe desfăşurată la mormintele lor din Cimitirul Erolilor Lipova. S-au depus apoi coroane de flori din partea reprezentanţilor instituţiilor de stat centrale şi locale. Următoarea oprire, în acest periplu comemorativ, a fost în cimitirul eroilor de la Radna, unde după slujba de parastas s-au depus jerbe de flori.

Mai apoi la Biserica Ortodoxă din comuna Păuliş, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, după ce a participat la Sfânta Liturghie săvârşită de un sobbor de preoţi în frunte cu Pr. Nelu Mercea, protopopul Lipovei, a săvârșit slujba parastasului în memoria eroilor.

După aceasta, manifestarea centrală a zilei a avut loc la Monumentul Eroilor de la Păuliş, aflat lângă DN7, unde s-a desfăşurat un ceremonial militar-religios. Slujba de pomenire a eroilor a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, alături de care s-au aflat Protos. Dr. Iustin Popovici, consilier cultural al Arhiepiscopiei Aradului, Pr. Nelu Mercea, protopopul Lipovei, Pr. militare Adrian David, Arhid. Dr. Tiberiu Ardelean, inspector eparhial, precum şi alţi preoţi din vecinătate. Chiriarhul arădean, cu prilejul acestor ceremonii, a vorbit despre ,,Jertfirea de sine” (având ca temei citirile scripturistice ale duminicii: Gal. 2; Mc. 8), după învăţătura şi exemplul Domnului prin luarea crucii şi urmarea Lui. Virtuţile creştine puse în lumină prin conştiinţa fiecăruia asigură împlinirea acestui deziderat spre sporul de bine pe pământ şi dobândirea mântuirii. Sfinţii dau dovada strădaniilor în acest sens amintind pentru ziua de astăzi pe Sf. Ier. Iosif cel Nou de la Partoş şi pe Sf. Mare Mc. Nichita. În viaţa societăţii oamenii merituoşi lasă în urmă valori nepieritoare. Tot aşa eroii le stau alături pentru că au luptat cu preţul vieţii pentru afirmarea valorilor universale, cele ale apărării patriei, a libertăţii şi bunăstării poporului şi identităţii naţionale. Momentul de la Păuliş în istoria Patriei e mărturisirea sublimităţii virtuţii militare a eroismului fiilor Patriei de pe tot întinsul ei, menţionând că elevii Şcoalei Militare de la Radna au fost tineri din diferite zone ale României. Nutrim şi emoţia de a avea încă în viaţă pe unii din cei ce au luptat pe câmpia de aci, în mijlocul căreia se ridică un măreţ monument. Se împlinesc 75 de ani de la desfăşurarea unor lupte eroice în care o mână de tineri ostaşi au ţinut pieptul spre biruinţa unei oştiri mai numeroase. De fiecare dată, într-o zi ca aceasta slujim Sfânta Liturghie şi Parastasul iar la monument pomenirea eroilor Păulişului amintind că s-au săvârşit în zilele de cinstire a Sfintei Cruci, altarul jertfei Mântuitorului, ca lumea să aibă parte de o viaţă paşnică pe pământ iar în ceruri răsplătirea binelui. Eroii au arătat credincioşia şi devotamentul faţă de neam şi ţară. Îi răsplătim cu amintirea, rugăciunea şi cununile de flori, simboale ale simţămintelor de totdeauna faţă de ei, a amintit Înaltpreasfinţia Sa.

Dintre oficialităţile prezente amintim pe: Prefectul Judeţului Arad, doamna Florentina Horgea, Subprefectul Judeţului, domnul Vasilică Damian, deputaţii Dorel Căprar şi Florin Tripa, primarul comunei Păuliş, Ioan Turcin, primarul oraşului Lipova, Mircea Jichici, şefii structurilor judeţene ale M.A.I. şi M.A.P.N., militari din cadrul Batalionului 191 de Infanterie Colonel „Radu Golescu”, cadre militare în rezervă şi retragere din Arad, Prorectorul universităţii, conf. univ. dr. Teodor Cilan, doamna inspector şcolar Camelia Moler, domnul inspector şcolar general adjunct Nicolae Pellegrini, elevi din Păuliş împreună cu profesorii lor.

Doamna Prefect Florentina Horgea împreună cu domnul primar al comunei Păuliş, Ioan Turcin, au acordat diplome de onoare veteranilor prezenţi la evenimente, asociaţiilor de veterani, oaspeţilor din afara judeţului precum şi tânărului muzician Ştefan Şimonca-Opriţa şi strănepoatei eroinei Elena Chiriţă, Adriana Chiriţă.

Ştefan Şimonca-Opriţa, strănepot al veteranului Artemiu Şimonca, a susţinut un emonţionant recital de vioară în cadrul ceremoniei desfăşurată la Monumentul Eroilor de la Păuliş. La momentul artistic desfăţurat în cadrul ceremoniei de la Monumentul Eroilor au mai contribuit membrii Corului Veteranilor „Mihai Viteazu” din Piteşti şi elevi ai Şcolii Gimnaziale din Păuliş.

După aceasta au urmat cuvântări ale oficialităţilor şi depunere de coroane. La manifestări au participat trei veterani de război care au dus eroicele lupte din zonă.

Protos. Iustin Popovici