Arădenii s-au închinat la sfinte odoare aduse de la Mănăstirea Neamţ

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, credincioşii arădeni au avut bucuria duhovnicească să se închine la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului (copie a icoanei Trihirussa „cea cu trei mâini”) de la Mănăstirea Hilandar din Sfântul Munte Athos, ce se află la Mănăstirea Neamț, precum și la moaștele Sfântului Simeon Stâlpnicul de pe Muntele Minunat.

Aceste sfinte odoare au fost aduse de o delegație de la Mănăstirea Neamț condusă de părintele stareț Benedict Sauciuc, duminică seara, 15 septembrie, şi au fost depuse spre închinare în Catedrala Arhiepiscopală ,,Sfânta Treime” din Arad. Ele au fost întâmpinate pe platoul din faţa catedralei în seara zilei de duminică de către Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului şi de foarte mulţi preoţi şi credincioşi arădeni.

După sosire s-a făcut o procesiune  în jurul lăcaşului de cult după care au fost aşezate în mijlocul bisericii spre închinare, alături de moaştele Sfântului Ioan Gură de Aur, ce se găsesc permanent în Catedrala Arhiepiscopală din Arad.

Chiriarhul nostru în cuvântul adresat celor prezenţi a subliniat faptul că este un prilej binecuvântat pentru credincioşii arădeni de a avea ocazia să se închine la aceste odoare sfinte. Sfântul Simeon Stâlpnicul din Muntele Minunat se bucură de o cinstire asemănătoare cu cea a Sfântului Simeon Stâlpnicul, ocrotitorul Mănăstirii Arad-Gai, aceasta întrucât sfinţii stâlpnici au avut multă înrâurire în Biserică, mai ales la mijlocul mileniului întâi. De asemenea, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei a spus că asemenea popasurile duhovniceşti contribuie la întărirea legăturilor între eparhiile din cuprinsul Patriarhiei Române, transmiţând cu acest prilej mulţumiri Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru binecuvântarea acordată în acest sens şi prin părintele stareţ, Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei care a îngăduit acest pelerinaj.

Părintele stareţ Benedict Sauciuc a prezentat credincioşilor arădeni valoarea celor două odoare ale patrimoniului bisericesc din ţara noastră şi care sunt păstrate la Mănăstirea Neamţ.

Amintim faptul că aceste odoare s-au aflat pentru câteva zile în Eparhia Caransebeşului şi la întoarcere au făcut un popas în Cetatea Aradului pentru ca şi credincioşii arădeni care nu pot să ajungă până la Mănăstirea Neamţ să aibă posibilitatea să se închine la ele cu evlavie, pentru a primi har şi binecuvântare de la Dumnezeu şi Maica Sfântă.

Protos. Iustin Popovici