image

Popas de rugăciune la Parohia Micalaca Nouă

​În pragul Sfântului și Marelui Post, în Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Aradului, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica Parohiei Micalaca Nouă din Arad, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
La Sfânta Liturghie a fost citită pericopa evanghelică de la Sf. Ev. Matei, capitolul 6, versetele 14-21, o pericopă care deși cuvintele ei par simple și puține, este adâncă în înțelesurile ei.
După citirea textului Evangheliei Preasfinția Sa a explicat credincioșilor înțelesul acestor cuvinte, spunând că ,,Evanghelia de astăzi este doar un fragment din învățăturile Domnului nostru Iisus Hristos pe care le-a adresat ucenicilor și celor pe care îl ascultau (…) Biserica a rânduit aceste versete pentru că ele ne pregătesc pentru Postul Mare. Mântuitorul ne arată trei aspecte foarte importante, trei lucrări pe care trebuie să le împlinim. În primul rând trebuie să iertăm pentru ca Dumnezeu să ne ierte, să postim pentru că începe postul care ne pregătește pentru Praznicul Învierii Domnului, și totodată să fim milostivi, pentru că altfel concluzia finală o vedem trasată de Mântuitorul că acolo unde este comoara noastră, acolo este și inima noastră”.
​Ierarhul a mai lămurit și pricina căderii lui Adam din Rai, ,,pentru neascultare, pentru nepostire și pentru nepocăință”, arătând că ,, Hristos, Noul Adam ne învață să iertăm și să ascultăm de Dumnezeu, să postim, să ne rugăm și să facem lucruri bune”. El a mai spus că ,,iertarea este condiționată, conștienți fiind că ori de câte ori rostim Tatăl nostru, și zicem aceste cuvinte și ne iartă nouă greșelile noastre, precum și noi iertăm greșiților noștri, îl condiționăm pe Dumnezeu să ne ierte dacă noi ne iertăm unii pe alții. Noi oamenii ne putem așeza pe o treaptă superioară dacă ne iertăm unii pe alții, iertare care aduce smerenie, bucurie, pace și libertate.”
​Preasfinția Sa a mai vorbit despre postul ce începe, post care ne pregătește pentru Învierea Domnului, un post de 40 de zile plus Săptămâna Sfintelor Pătimiri ale Domnului, subliniind că ,,postul acesta trebuie să fie cuprinzător și postul trupului și postul sufletului, dar să punem o atenție mai mare pe postul sufletului’’, înmulțind rugăciunea, faptele bune, starea noastră interioară de nepăcătuire, necăutând lucrurile materiale, ci căutând mai mult pe Dumnezeu care ne aduce bucuria. Totodată a mai îndemat la milostenie, evidențiind că milostenia ,,nu o oferim lui Dumnezeu sau oamenilor ci o punem în contul nostru din ceruri … care este cel mai sigur loc’’.
​La finalul Sfintei Liturghii Preasfințitul a mulțumit părinților slujitori și credincioșilor pentru primirea frumoasă și pentru împreuna slujire, încredințându-i totodată de dragostea duhovnicească și binecuvântarea Înaltpresfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului și îndemnându-i pe credincioși să participe la slujba Canonului celui Mare care se va săvârși în primele patru zile la bisericile și mănăstirile din cuprinsul Arhiepiscopiei Aradului.
​La rândul său părintele paroh Marian Neagoe a mulțumit Preasfinției Sale în numele preoților și a credincioșilor pentru împreuna slujire.
Arhid. Gheorghe Lehaci

image

image

image