Vizita Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, în Cehia

În zilele de 3-5 noiembrie 2018, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, participă la sărbătorile dedicate împlinirii unui deceniu de la înființarea Parohiei Ortodoxe Române din Praga, Cehia. Înaltpreasfinția Sa este însoțit de către Părintele Mihai-Octavian Blaj, consilier economic și Arhid.dr. Tiberiu Ardelean, inspector eparhial la Centrul eparhial Arad.Sâmbătă, 3 noiembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei a săvârșit împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Mihail, Arhiepiscop de Praga și al Ținuturilor Cehe, Sfânta Liturghie în capela Spitalului din Beorun, un orășel de lângă capitala cehă. La finalul slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Mihail a vorbit despre bunele raporturi cu Biserica Ortodoxă Română și cu Eparhia Aradului din care face parte Părintele Andrei Danciu, parohul comunității românești din Praga. Inatpreasfințitul Părinte Timotei întărind cuvântul ierarhului ceh în perspectiva continuării bunelor raporturi între Bisericile Ortodoxe surori, subliniind importanța muncii pe planul asistenței sociale și medicale.

Duminică, 4 noiembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, dimpreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Mihail, au săvârșit Sfânta Liturghie în biserica cu hramul ,,Sfinții Arh. Mihail și Gavriil” din Praga. Din sobor, alături de cei doi ierarhi, au făcut parte: Pr. Octavian Blaj, Pr. Andrei Danciu, Pr. capelan Roman Hajdamacenko, Arhid. Tiberiu Ardelean și Arhid. Valerij Samolyuk.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de către Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, intitulat ,,Cinstirea celor adormiți” (în baza citirilor scripturistice ale duminicii: Gal. 6; Lc. 16), în care a arătat cum fiecare credincios are datoria afirmării identității naționale și religioase prin a cinsti pe înaintașii vrednici ai istoriei țării și neamului, în mod aparte pe eroii săi de veșnică pomenire. Perioada în care Parohia Ortodoxă Română din Praga împlinește un deceniu de la înființare coincide cu zilele pomenirii celor trecuți în veșnicie iar pe plan istoric ca și în vatra străbună, sărbătorește Centenarul Marii Uniri de la 1918. Poporul român și ceh au luptat împreună în primul și al doilea Război Mondial și au cultivat legăturile prietenești totdeauna, aceasta fiind garanție pentru viitor contribuind la pacea și propășirea lumii; iar Biserica Ortodoxă întărește prin unitatea ei lucrarea ce se depune pe acest plan, spre binele general, a subliniat Înaltpreasfinția Sa.

La finalul slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei i-a oferit Înaltpreasfințitului Părinte Mihail ditincția eparhială engolpion și cruce ,,Sf. Ier. Sava Brancovici” iar Părintelui Andrei Danciu crucea pectorală a aceleiași distincții. Totodată, prin Părintele Mihai-Octavian Blaj a dăruit din partea Centrului eparhial din Arad, ca înzestrare pentru biserica cu hramul ,,Sfântul Mihail” a românilor din Praga, o Evanghelie și un set de Sfinte Vase. La rândul său, Preotul Andrei Danciu le-a oferit oaspeților diferite daruri tradiționale, cu mulțumirea pentru grija arătată de Biserica Ortodoxă Română față de comunitatea din Praga.

La rândul său, Arhiepiscopul Mihail i-a oferit Arhiepiscopului Aradului un engolpion și celor doi însoțitori câte o cruce pectorală.

Ierarhul arădean a apreciat faptul că în această biserică se adună în unitate de credință și limbă românească români atât din țară, Republica Moldova și din alte țări. Aceasta, cu atât mai mult este semnificativă în Anul Centenar.

Vizita chiriarhului arădean, a Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Timotei în Cehia se încheie luni, 5 noiembrie 2018.

Protos. Iustin Popovici

A se vedea și:http://www.parohiapraga.eu/despre.html

IMG_6913

IMG_6923

IMG_6925

IMG_6930

IMG_6973

IMG_6979

IMG_7017

IMG_7020

IMG_7029

IMG_7039