3

Duminica Sfinților Români în Parohia Arad-Grădiște II. Sfințire de centru de permanență

În cea de a 2-a duminică după Rusalii, duminica pomenirii tuturor sfinţilor care au odrăslit din poporul român, credincioșii Parohiei ,,Intrarea Domnului în Ierusalim”, Grădiște 2, Protopopiatul Arad, păstoriți de părintele paroh Viorel Roja, au trăit clipe de aleasă bucurie duhovnicească. În mijlocul lor, alături de Chiriarhul arădean, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, s-a aflat și Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului.

Ierarhii bănățeni, înconjurați de un ales sobor de preoți și diaconi, au săvârșit Sfânta Liturghie în biserica cu hramul ,,Intrarea Domnului în Ierusalim”, în prezența oficialităților locale și central și a numeroșilor credincioși. Din sobor au făcut parte: Pr. Dr. Ionel Popescu, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Timișoarei, Pr. Dr. Mihai Brie, conferențiar universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă ,,Episcop Dr. Vasile Coman” din Oradea, Pr. Gabriel Mariș, consilier social al Arhiepiscopiei Aradului, Pr. Codin Șimonca-Oprița, profesor la Seminarul Teologic Ortodox din Arad, Preot paroh Viorel Roja, Arhid. Tiberiu Ardelean, inspector eparhial și Arhid. Gheorghe Lehaci.

La momentul rânduit, Mitropolitul Banatului a rostit un cuvânt de învățătură, pe baza pericopelor evanghelice de la Matei, cap. 4 și 5, în care a vorbit despre faptul că sfințenia este accesibilă oricui om, indiferent de etnie, dacă ascultă chemarea lui Hristos și împlinește poruncile mântuitoare. De asemenea, IPS Mitropolit Ioan le-a vorbit celor prezenți despre sfinții români, care sunt roadele credinței și spiritualității românești din vremuri străvechi și de care astăzi ne putem bucura pentru că ocrotesc bisericile noastre și poporul român. Acestor sfinți avem datoria de-a le fi urmași și noi pentru a ne sfinți și a deveni bineplăcuți înaintea lui Hristos, a mai subliniat Înaltpreasfinția Sa.

După Sfânta Liturghie, cei doi ierarhi, înconjurați de soborul de preoți, la care s-a adăugat și Pr. Mihai-Octavian Blaj, consilier economic la Centrul Eparhial Arad, au sfințit noul Centru de permanență ,,Sfântul Acoperământ al Maicii Domnului”, construit în apropierea bisericii. Serviciile socio-medicale vor fi asigurate – 24 de ore din 24 – de către 7 medici și 5 asistente.

Înaltpreasfințitul Părinte Timotei a salutat prezența IPS Părinte Mitropolit și i-a mulțumit pentru toată purtarea de grijă și dragostea pe care o arată față de Eparhia Aradului, după care a făcut o prezentare succintă a realizărilor frumoase în cadrul acestei parohii, în mod deosebit inaugurarea acestui Centru de permanență în cadrul Anului Centenar.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul ,,Doina Banatului” al Parohiei Timișoara – Iosefin, unul dintre puținele coruri parohiale din Banat, cu o vechime de aproape nouă decenii.

La final, părintele paroh Viorel Roja a mulţumit celor doi ierarhi, preoţilor şi diaconilor, oficialităţilor prezente precum şi tuturor credincioşilor participanţi la acest eveniment important din viaţa comunităţii parohiale.

***

Parohia, prin râvna părintelui paroh, a marcat în ultimii ani realizări meritorii în plan spiritual şi administrativ gospodăresc. Biserica parohială, purtând hramul ,,Intrarea Domnului în Ierusalim”, a fost sfinţită în anul 2017, în Duminica Tuturor Sfinților, de către Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, dimpreună cu Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei. Construcţia bisericii a început în 15 iulie 2012, când s-a pus piatra de temelie de către Chiriarhul Aradului. Lucrările s-au efectuat cu sprijinul financiar al enoriaşilor, al autorităţilor locale şi al unor companii, sub coordonarea părintelui paroh Viorel Roja. Noul lăcaș face parte dintr-un așezământ social-creștin care va cuprinde biserica, o grădiniță și un oficiu parohial.

Protos. Iustin Popovici

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12