4

Slujire arhierească în Parohia Șagu

În Duminica Înfricoșătoarei Judecăți, Preasfințitul Părinte Emilian  Crișanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului a poposit în Parohia Șagu, Protopopiatul Arad. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica parohială cu hramurile ,,Intrarea Mântuitorului în Ierusalim” și ,,Sfânta Cuv. Parascheva”, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi și în prezența a numeroși credincioși. Din sobor au făcut parte: Părintele Conf. Univ. Dr. Lucian Farcașiu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă ,,Ilarion V. Felea” din Arad, Părintele Paroh Marius Ardelean, Arhid. Mircea Proteasa și Arhid. Gheorghe Lehaci.

În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul a vobit celor prezenți despre pregătirea pentru Înfricoșata Judecată: ,,Pericopele evanghelice din aceste duminici ne pregătesc pentru perioada Postului Mare, însă și pentru întâmpinarea Praznicului Învierii. În Parabola Vameșului și a Fariseului, am văzut omul înaintea lui Dumnezeu. În Pilda Fiului risipitor, am văzut omul față în față cu sine însuși. În Evanghelia Duminicii Înfricoșătoarei Judecăți, noi suntem față în față cu cel de lângă noi, cu aproapele nostru, punând în evidență mila, compasiunea și dragostea pe care le datorăm celorlalți oameni. Cu alte cuvinte, cele două duminici evidențiază credința în Dumnezeu și nădejdea, iar astăzi se distinge dragostea, despre care Sfântul Apostol Pavel a spus că ,,nu piere niciodată” (I Cor. 13, 8), Mântuitorul Iisus Hristos, Judecătorul lumii, ,,Fiul Omului”, știe ce înseamnă să fii flămând, însetat, în suferință, în temniță, străin, bolnav sau fără haine. El Însuși a trecut ca Om și Dumnezeu prin aceste stări, mai mult, chiar a fost omorât. De aceea, faptele dragostei și milostivirii îndreptate către aproapele sunt criteriile judecății noastre. Hristos Domnul nu a vorbit de credință, rugăciune, post, metanii, deoarece acestea fără rodirea dragostei nu au valoare. Toate trebuiesc convertite în dragoste, așa după cum ne arată  Sf. Ap. Pavel: ,,acum rămân acestea trei: credința, nădejdea, dragostea. Iar mai mare dintre acestea este dragostea” (I. Cor. 13, 13), a subliniat Preasfințitul Emilian.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa a apreciat și evidențiat slujirea pastoral-misionară a părintelui paroh Marius Ardelean și activitatea bisericească a Consiliului și Comitetului parohial.

Protos. Dr. Iustin Popovici

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10